HOME          BLOG
         OVER ONS
         SAFARIS
         BERGEN
         LOCAL LIFE
       ZANZIBAR
                 CONTACT
Masaai

LOCAL LIFE

In Tanzania leven veel verschillende stammen. Sommige van hen hebben een meer Westerse leefstijl aangenomen, maar andere leven nog volgens eeuwenoude tradities. De Maasai zijn waarschijnlijk de bekendste stam in Tanzania of zelfs in Afrika. Ze leven in de gebieden rond de nationale parken, dus jullie gaan ze tegenkomen. Respecteer alsjeblieft hun tradities.

Maasai en natuur: Ngorongoro Conservation Area

Ngorongoro ConservationNgorongoro Conservation Area met zijn prachtige landschappen is uitermate geschikt voor wandeltochten, variërend van enkele uren tot enkele dagen. In dit gebied, dat wordt bewoond door de Maasai stam, zijn tal van vulkanen, kraters en caldera’s (ingestorte kraters) te vinden. Natuurlijk is de Ngorongoro krater de meest bekende, maar de andere delen van het gebied zijn zeker een bezoek waard. U vindt er watervallen, emeraldblauwe meren en vergezichten op de prachtige bergen en dalen. Embakaai Krater en Olmoti krater zijn prachtige plekken met adembenemende uitzichten. Wandelen in dit gebied wordt meestal gecombineerd met een bezoek aan Oldoinyo Lengai en Lake Natron. Een gids zal u begeleiden tijdens de wandeltocht. Als uw wandeltocht langer is dan een dag, zal uw bagage worden gedragen door ezels en zult u overnachten op campings of in lodges.

Stammen in Mto wa Mbu

Cultural ToerMto wa Mbu, wat muggenrivier in het Kiswahili betekent, is een klein dorpje in de buurt van Manyara NP. Het is een mooi, weelderig groen dorp, genesteld onder grote, schaduwrijke bomen met veel fruit en souvenirshops - een welkome oase en de ideale plek om een voorraad groenten en fruit in te slaan. Een van de belangrijkste stammen in dit dorp is de Maasai. De Maasai verplaatsten zich ruim 200 jaar geleden naar dit gebied, waarschijnlijk op zoek naar weidegronden voor hun vee. Gezien zij de sterke krijger stam zijn en waren, waren er vele gevechten in het gebied en tegenwoordig spreken ze over eerdere vijanden op een andere manier, zoals over de Datoga die ze Mang’ati noemen, wat 'gerespecteerde vijand' betekent. Andere staommen in het beid zijn de Datoga en Wabulu. Bovendien, zijn tal van wachagga en wameru naar dit gebied verhuisd vanwege het toerisme. De Maasai zijn bekend vanwege hun karakteristieke rode shuka (omslagdoek). Ze hebben grote kuddes vee, zoals geiten en koeien. De huizen zijn gemaakt van hout en modder en zijn gebouwd in een cirkel om het vee te beschermen tegen roofdieren. Tijdens een culturele tour in Mto wa Mbu bezoek u de Maasai en andere interessante plaatsen.

Bosjesmannen in Tanzania: Hadzabe en datoga

Ngorongoro ConservationDe nog primitief levende Hadzabe en Datoga stammen zijn afhankelijk van jagen en verzamelen of pastoralisme voor hun levensonderhoud. Ze leven in het gebied van Lake Eyasi. Wanneer u deze stammen bezoekt zult u hun manier van leven ervaren. U gaat in de vroege ochtend met de Hadzabe op jacht. De Hadzabe waren de eerste bekende menselijke bewoners van het gebied. Ze waren geen krijger stam, maar leven als jagers-verzamelaars en jagen door middel van bogen met een giftige pijl. Ze hebben een ander uiterlijk dan andere stammen met uitstekende hoge jukbeenderen, een slanke bouw en een lichte huid. Ze roken botten of metalen pijpen en spreken een klik taal net als hun voorouders deden. Interessant is dat de bovengenoemde criteria overeen komen met die van de San (ook wel bekend als Bosjesmannen) in Botswana, Namibië, Angola en Zuid-Afrika, 5000 km naar het zuiden. De Datoga is een pastoralisme stam, ook wel bekend als de Barbaig of Mang'ati. Zij verhuisden ongeveer 300 jaar geleden en zijn vandaag de dag te vinden in dit gebied. Ze produceren armbanden en kettingen van natuurlijke materialen dat u zult zien als u ze bezoekt.

Marangu: hoofdstad van de chagga

MaranguMarangu is een klein stadje ten oosten van Moshi. De stad is vooral bekend om het beginpunt van de Marangu route op de Kilimanjaro. Marangu heeft een levendige markt. Ook is de stad omgeven door een schitterend gebied waar u bananenbomen, het lokale leven van de Chagga en een Chagga museum vindt. Een van de voornaamste bezienswaardigheden is het grote aantal watervallen in de omgeving. De meeste watervallen kunnen gemakkelijk worden bereikt met de auto en een wandeling van tien minuten. Wij kunnen volledige dagtrips naar Marangu regelen inclusief een bezoek aan het Chagga Live-museum en de Chagga grotten.

Kilimanjaro koffie: Materuni

Materuni is een dorp ten noorden van Moshi. Er zijn veel koffieplantages in en rond het dorp. Ook zijn er leuke mogelijkheden voor wandeltochten van enkele uren naar bijvoorbeeld watervallen. CoffeeWe kunnen uw dagtrip naar Materuni regelen. Daar zult u een rondleiding van ongeveer een tot twee uur krijgen waarin u het volledige proces van koffie verbouwing krijgt te zien, vanaf het planten van het koffiezaadje tot uw kopje koffie van vers gebrande en gemalen koffie. Lunch is inclusief. Ook is er de mogelijkheid om te kamperen in Materuni.

Old Moshi: bij de Chagga thuis

Materuni FallsDe Chagga stam is de belangrijkste stam die leeft op de lagere hellingen van de Kilimanjaro. Ze leven voornamelijk van landbouw voor eigen gebruik en verbouwen gewassen zoals bananen, maïs en bonen. Omdat er geen goed wegennet is in het gebied, zijn de dorpen niet veel bezocht en hebben daardoor hun oorspronkelijke sfeer behouden, al liggen ze vrij dicht bij Moshi stad.
Als u van wandelen of trekken houdt, zijn de lagere hellingen van de Kilimanjaro een uitstekende plek om dat te doen. U vindt er bijzondere Chagga dorpjes zoals Mdawi, Uru, Mbokomu en Kidia die met elkaar verbonden zijn door kleine paden en op sommige plaatsen door bredere wegen waar zelfs auto's kunnen passeren.
Dorpen worden afgewisseld door bossen. Het gebied is erg groen wat te wijten is aan de bananen en koffie die er groeien. Er zijn vele valleien en heuvels met een prachtig uitzicht op de toppen van de Kilimanjaro, Moshi en de vlakten beneden. Als het weer het toelaat kunt u heel duidelijk de karakteristieke berg Meru in het Westen zien en de Pare Mountains in het zuidoosten.
Onderweg komt u langs prachtige watervallen en beekjes en misschien ziet u zelfs dieren zoals groene meerkatten en witkielmeerkatten. In de dorpen ziet u het lokale Chagga leven, zoals het telen van gewassen, het brouwen van lokaal bier en spelende schoolkinderen. Accommodatie en maaltijden worden verzorgd door de lokale bevolking in de dorpen. Een trekking kan van enkele uren tot enkele dagen duren, afhankelijk van uw persoonlijke behoeften. Lokale Engels sprek

Chemka Hot springs

Chemka Hot SpringOnderaan de Kilimanjaro (Hai district), vindt u de warm water bronnen van Chemka. Rijdend door een zeer droog gebied met hier en daar een dorp, zult u plotseling een oase van groene palmbomen tegenkomen. Van de buitenkant ziet het er uit als een simpel groepje palmbomen, maar als u de ingang vindt en u gaat naar ´binnen´, vindt u een geweldig heldere blauwe poel van water met een dak van palm- en ficus bomen. Indien u in het water springt zult u ervaren dat het water aangenaam warm is. U kunt er zeker een paar uur door brengen om te zwemmen, te genieten van het water, te luisteren naar de overvloedige geluiden van vogels en zelfs misschien een genetkat spotten in deze blue lagoon. Wij regelen uw dagtocht inclusief een picknick lunch.

Maatschappelijke projecten

Wanneer u met ons reist, kunnen we u naar verschillende projecten brengen die we van harte aanbevelen. Een van de projecten is het Angaza Women Center in Sanya Juu, ten westen van de Kilimanjaro. Het andere project is de Women and Youth Careline Foundation dat verschillende projecten heft in Noord-Tanzania. Als u geïnteresseerd bent in vrijwilligerswerk, hebben beide plekken daar mogelijkheden voor.

Angaza Women Center

Angaza Women CenterHet Angaza Women Center bevindt zich in Sanya Juu, een klein stadje in West Kilimanjaro. Het is onderdeel van de Northern Diocese van de Evangelisch Lutherse kerk in Tanzania. Dit centrum verzorgt training en cursussen, voorlichting en duurzame landbouwprojecten. Het doel van Angaza Women Center is om vrouwen te leren om te gaan met problemen in hun dagelijks leven en andere zaken die belangrijk zijn in het leven, opleidingsprogramma’s voor meisjes en seminars en spirituele retraites. We willen dit project van harte aanbevelen omdat het zeer goed loopt, een goed bestuur heeft en we vooral hun visie, om gelijkheid tussen man en vrouw te creëren, erg waarderen. Meer informatie kunt u vinden op hun website.

Women and Youth Careline Foundation

CarelineDe Women and Youth Careline Foundation (WYCF) heeft verschillende projecten in Kilimanjaro en Arusha. Een van die projecten is in het dorpje Mdawi waar weer verschillende subprojecten bestaan zoals een naaischool, een computerklas met een bibliotheek, een medische post met een woonhuis voor het personeel en een peuterschool. Verschillende sponsoren vanuit Europa en de Verenigde Staten hebben deze projecten gefinancierd. Schoolkinderen worden gesponsord en kinderen met hiv/aids krijgen hulp in de zorg die ze nodig hebben. De inwoners komen voortdurend met nieuwe ideeën om het leven van de kinderen te verbeteren. Een ander project dat zich nog in de beginfase bevindt, is een gezondheid en preventie programma in het groeiende stadje Boma Ng’ombe. Veel mensen zijn zich niet bewust van hoe je ziekten zoals infectieziekten, hoge bloeddruk, diabetes en andere hart en vaatziekten, kunt voorkomen. Het idee is om een voorlichtingsproject op te starten dat zich richt op eetgewoonten en bewegen en andere leefstijlfactoren die en rol kunnen spleen. Verder zullen een aantal gezondheidsparameters, zoals bloeddruk, glucose, gewicht en lengte, verzameld worden om de globale gezondheid van de mensen te meten. Hopelijk worden de mensen op die manier geholpen om verschillende ziekten te voorkomen. Ook dit project bevelen we van harte aan aangezien het zich vooral richt op de gezondheid van kinderen.